Kezdeményezések - projektek - programok

A mi kis piacunk - a "Kispiac"

Hogy állunk piacfelújítás tervezésével?

 

A tervezés tovább gördítése céljából a piacon kisebb körökben reflektáltunk az önkormányzattól kapott költségekre, a kezdetleges kiindulási terv-skiccre és a felújítás ütemezésére.

Mindenki örült, hogy szebb, kulturáltabb, közösségibb piacunk lesz. A megjelent termelők és vásárlók visszajelzéseit az alábbi három pontban lehet összefoglalni:

  • A piacnak fontos a folytonosság! A piacfelújítás legyen úgy ütemezve, hogy a piac tovább tudjon működni a jelenlegi helyén: elköltözni átmeneti helyre, a Zoltán utcára, mindenkinek ártana – ez nem reális opció.

  • A piac ne legyen "zárt terület": hasznos volt a "háromszög" skiccből, a tervrajzból kiindulni, mert ebből többen ráébredtek, hogy hiányozni fog nekik a nyitottság, a nap, és a kapcsolat a környékkel: nagyon zártnak találják a mostani elképzeléseket. A kérdés az, hogy melyik utcára legyen nyitott - a Gutenberg utcára, ahol egy 'lakóövezet" szakaszt lehet idővel kialakítani, ahol csak a házbeliek tudnak parkolni, és a pályázatban vállalt "'zöldítést" is jobban meg lehet valósítani; ebben az esetben a parkolást a Pannonia útra, a most beépített területre lehet átköltöztetni. Vagy a Pannonia út felöli oldal inkább legyen nyitott. Abban az esetben a kereskedők a Gutenberg és a Nádasdy utcák oldalokból nyílnak, a parkolás pedig az üzletek mögött lesz. Ahol most állnak a boltok, a Pannónia úton, ki lehetne egy széles zöld területet alakítani, fákat ültetni, ezzel kiegészíteni a piacteret, és ki is lehet mobil asztalokkal terjeszteni a piacot, ha alkalmanként, pl. rendezvények idején szükséges. Emellett az szól, hogy az arra járó buszról sokan látják a piacon a nyüzsgést, és emiatt lehet, hogy többen jönnek vásárolni. Ami ellene szól: többen kifogásolták, hogy a kipufogó szaga miatt senkinek nem lesz olyan vonzó a zöldterületen tartózkodni – a piacjáróknak sem lesz kellemes. Ez a verzió a kereskedők szerint a legkedvezőbb, a felújítás ütemezése szempontjából is.

  • A harmadik pont - hasonlóan a nyitottság hiányához, a zöld területeket is kevesellték. Nem csak hogy kevés, hanem a jelenlegi skicc alapján jelentéktelen. Ha már tervezünk zöldítést, legyen olyan amit lehet élvezni, ami folytatja a Wekerle Kertváros elképzelést, azaz hogy az ember és a természetes környezet szorosan kapcsolódnak. Lehetne olyan a piac tér, hogy a közepén van egy füves rész, közepén egy fával, ami majd árnyékot ad az ott vásárló, ott dolgozó emberek számára? Vagy lehetne a piac körüli területet úgy fejleszteni, hogy öröm legyen odamenni, a virágok mellé letenni a biciklit, a gyerekkocsit jó illatú bokrok mellett tolni, vagy akár egy padon üldögélni, ha nehezek a bevásárló szatyrok... Igen, vannak ötletek: jó ötletek, amelyeket érdemes lenne kidolgozni.

 

De volt egy általános észrevétel is magával a tervezési folyamattal kapcsolatosan: megkérdezték az árusok, a kereskedők is, hogy kik tervezik, kik vesznek ebben részt? Többen javasolták, hogy jöjjenek el a „városháziak" a piacra egy piaci napon az árusokkal beszélgetni – hiszen sokuk már több éve jelen van. Felmerült az az ötlet, hogy egy későbbi kóstolónapra kifejezetten a képviselőket kellene meghívni – a polgármestert is – hátha így könnyebben átlátnák, elfogadnák az elképzeléseket. Több képviselő volt már a piacon egy korábbi tervezési napon, de a rossz időjárás miatt nem igazán alakult ki párbeszéd: ezt azonban lehet még pótolni!

Mediáció

Az Átalakuló Wekerle néhány önkéntese elvégzett egy mediátor képzést, és tapasztalat mediátorokkal ingyenes szolgáltatást ajánl a Wekerletelepen, nem csak wekerleieknek.


Akinek megoldhatatlannak tűnő konfliktusa van párjával, gyermekével, rokonaival, a munkahelyén a főnökével, munkatársaival, vagy nem tud megegyezni a szomszédjával,  a Wekerlei Kultúrházban igénybe veheti az ingyenes mediátori szolgáltatást!
Ideje: minden hónap első péntekje 17.00-20.00

Jelentkezés a Wekerlei Kultúrház telefonszámán (282-9895 vagy 358-0690) vagy a mediacio@atalakulo.hu e-mail címen.

Mi is a mediáció? 
A mediáció konfliktuskezelést jelent két vagy több haragban vagy nézeteltérésben álló ember között. A mediátor közvetítő, aki pártatlanul segít egyezségre jutni, megbeszélni a konfliktust. 

Helyi gazdaságfejlesztési stratégia

A ’Wekerlei helyi gazdaságfejlesztési stratégia műhely’ sorozat az uniós támogatású FoTRISS projekt keretében valósul meg. Célja, hogy  négy hónap alatt kidolgozza a Wekerletelep helyi gazdaságfejlesztési stratégiáját a civil, az üzleti, az önkormányzati és az egyetemi-tudományos szféra együttműködésével. Közben innovatív megoldásokat tár fel, és reményeink szerint konkrét helyi projekteket is elindít majd. Bővebben a stratégiafejlesztésről...

Wekerlei Zöldség Kommandó

Zöldség-gyümölcs adományokat gyűjtünk minden héten csütörtökön 16 órától a wekerlei kispiacon a vásárlóktól: „Vegyél egy fél kilóval többet egy kispesti családnak, akiknek most nem futja rá”. A piac zárása után biciklis (és gyalogos) futáraink viszik ki a teli ládákat. Önkénteseink standunknál tartós élelmiszert is szívesen fogadnak adományként. Ha van kedved és néhány órád havonta, akkor csatlakozhatsz is hozzánk facebook oldalunkon, vagy írhatsz nekünk wekerlei.zoldsegkommando@gmail.com

Hosszabban felkerültünk ide is: kozossegek.atalakulo.hu/

Wekerlei Szigetelési Brigád

Hogy az energiahatékonyság elérhető legyen mindenkinek, a lakossági ablakszigetelési program segítséget, tudást és eszközöket biztosít azoknak, akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, és a legtakarékosabb módon – saját kezűleg – szeretnék nyílászáróikat szigetelni.

Ady Mozi újrahasznosítása

30 éve üresen áll a település legnagyobb közösségi tere, a volt Ady mozi, a Kós Károly tér 4. alatt, a híres „Barátok közt ház”-ban. A Wekerletelep és a kerületi lakók érdeke, hogy minél jobban használjuk ki a kerületben található erőforrásokat, a saját kulturális, gazdasági és szellemi fejlődésünk érdekében. Több fórumot szerveztünk és felmérést végeztünk, igyekeztünk megismerni a szükségleteket és összegyűjteni az itt lakók elképzeléseit. Az önkormányzat együttműködési szándékát fejezte ki, hogy közösen keressünk megoldást az épület újrahasznosításának érdekében. Jelenleg a helyi lakókból álló informális “Ady Mozi Baráti Kör” az Ady mozi újratöltésén dolgozik, napirenden tartja az épület és a közösség sorsát. Kulcsszavaink: közösség, helyi gazdaság, inkubátor, nyílt iroda, ökoturizmus, közösségi tanulás, egymásra utaltság, önfenntartó, tudás, fenntarthatóság, jövő nemzedék, energiahatékonyság, kistermelők, piac, helyi élelmiszer, közösség által vezetett fejlődés, átalakuló közösségek, önsegítő rendszerek, hagyomány, öntudat.

Nyitott Kertek biozöldség-doboz

2012 óta biozöldség-doboz vásárlói kör működik Wekerlén! Az ökológiailag termelt zöldségekkel töltött „egyendobozok” hetente előzetesen megadott tartalommal és árral érkeznek. A zöldségek közvetlen a Nyitott Kertek kistermelőitől származnak. Lehet alkalomszerűen is rendelni! A Biozöldségdobozt működtetők (177 tag) célja: egy közösség által támogatott mezőgazdaság, ahol a termelő hosszútávon számíthat vásárlóira, megismerve, felmérve azok igényeit. Egy olyan közösség működtetése, mely részt vesz a terményhez, földhöz kapcsolódó munkálatokban, ünnepekben is.  www.facebook.com/zsamboki.biokert

Tessék Csak!

Tudja mi a „Tessék csak” kártya? Egy a Wekerlén működő törzsvásárlói kártyarendszer. A „Tessék csak” ma már 250 taggal, és több, mint 30 elfogadóhellyel büszkélkedhet. Kártyatulajdonosként egy éven át kedvezményesen vásárolhat az elfogadóhelyeken, egyidejűleg támogatva a helyi kisboltokat, termelőket. Személyes kapcsolatba kerülhet velük valódi közösségi rendezvényeken (pl. húsvéti tojáskeresés, disznóvágás), a wekerlei kispiacon, vagy meg is látogathatja őket a termőföldjeiken. www.tessekcsak.hu

Komposztbarát Kerület program

A Kispesti Komposztbarát Kerület program immár több éve segíti a helyi lakosokat, hogy ingyenesen juthassanak komposztálókhoz és ehhez a tudásanyagot is megkaphassák. Az érdeklődés töretlen, így egyre több kiskertnek válik szerves részévé a komposztáló-keret, mely a helyben keletkező zöldhulladék "eltüntetése" mellett értékes tápanyagot is biztosít a növények részére. Emellett a kerületi közösségi rendezvényeken - mint a Wekerle-napok vagy a Székelykapu-napok - is népszerűsítjük a kerti- és konyhai hulladék helyben történő újrahasznosítását, valamint az egyre szaporodó kerületi közösségi kertekkel is együttműködünk mind a kertészkedés, mind a komposztálás terjesztése érdekében. Hírlevelünk is van, melyből a feliratkozók megtanulhatják, hogy a komposztálás egyáltalán nem nagy ördöngösség, sőt, nagyon egyszerű és hálás munka. Ha bármilyen kérdése felmerülne a komposztálással kapcsolatban, érdeklődne a kerületi ágaprító-kölcsönzéssel kapcsolatban vagy szeretne feliratkozni a Komposztbarát Kerület Hírlevélre, kérem, jelezze a komposztbarat@gmail.com drótpostacímen!

Paradicsom Örökbefogadás

A Wekerlei Kertbarát Kör minden évben szervez palántaosztást, hogy minél több ember tudjon saját paradicsomokat nevelni. Többféle magyar tájfajta örökbe fogadására van lehetőség – közöttük a közkedvelt Ökörszív és Táplányi fajták is szerepelnek. atalakulo.wekerle@gmail.com

Kispesti CIvilek a Közétkeztetésért

A KCK az Átalakuló Wekerle munkacsoportja, amely 2012-2013-ban hangot adott a menzákkal kapcsolatos minőségi kifogásoknak, és lobbizott az önkormányzatnál a szigorúbb felügyeletért. A KCK áttekintette a hazai jó gyakorlatokat, megismerkedett nem profitorientált alapon működő közétkeztetési modellekkel. Ezek nagyobb emberi erőforrással, több nyers hozzávaló felhasználásával dolgoznak, melyeket igyekeznek közeli, nem intenzív gazdálkodást folytató termelőktől beszerezni. Így az egészségesebb étkezés szem előtt tartása mellett a helyi közösség javát munkahelyteremtéssel (konyhák) és piacra jutással (termelők) is szolgálják. A KCK ilyen modell megvalósulásáért lobbizott és fog is lobbizni Kispesten. kiscivilkozetkeztetes@gmail.com

Energiahatékony Wekerle

Azt szeretnénk, hogy a lakások, amikben mi és szomszédaink laknak, sokkal kevesebb energiával fűthetőek legyenek. Ezért tartunk ablakszigetelési tréninget, van egy szociális szigetelő brigádunk, tanulmányozunk az energiaspórolási lehetőségeket, kérünk tanácsot szakértőktől, teszünk javaslatokat az önkormányzatnak, adunk műszaki tanácsot. Bővebben erről az Energiahatékony Wekerle oldalon olvashatsz.  

Energiahatékony Wekerle wiki

Tudást gyűjtünk a wekerlei házak felújításával kapcsolatban, hangsúlyozva az energiát megtakarító beavatkozásokat (hővesztesség csökkentés, megújuló energia hasznosítás) és az épületek értékes részleteit megtartó vagy visszahozó megoldásokat. Ezt a tudást a Wekertelep minden lakójának szánjuk, aki energiát akar megtakarítani, akinek magas a fűtés számlája, aki felújítás előtt áll. Mindenki hozzáadhat a tudástárhoz, akinek van hasznos tudása, mert már túl van egy felújításon, vagy mert szakmabéli, vagy mert kritikus szemmel átnézi a tartalmat. Eredetileg ez egy igazi wiki volt. Szerverhiba után az anyagot Google dokumentumként feltöltettük. Nem egy honlap, hanem egy közös dokumentum, amit mindannyiunk - bizonyos korlátok között szerkeszteni tudunk.

Adománybolt

Régi álmunk, hogy Wekerlén is legyen adománybolt, ahova elvihetjük az értékes holmiunkat, ami már nem kell, ahonnan olcsón jó cuccut szerezhetünk, ahol önkénteseink hasznos munkát végezhetnek, munkanélküli lakostársunk esetleg fizetésért dolgozhat, ahol esetleg több a bevétel, mint a kiadás és ezzel a többlettel támogathatunk más "átalakuló" projekteket. Néhány hónapja kezdtük ezt az álmot komolyabban körbe járni, ötletelést tartani, tanulmányozni a meglévő adományboltokat, a jogi lehetőségeket, a pénzügyi feltételeket, megfelelő méretű helyiséget keresni. Egyikünk adományszervezési tanfolyamra is járt. Eddig még nem jött össze, de reméljük, hogy megtaláljuk a szükséges válaszokat, és főlegg egy lelkes társat, aki a projektet tovább tudja vinni 

Text.

Please reload