Helyi események

A wekerlei Kispiac közösségi zöldítése

A Wekerlei Társaskör az Átalakuló Wekerle önkénteseivel együttműködve pályázott a Magnet Bank 2019. évi Közösségi Adományozási Programjában (KAP) való részvételre – a programban a bank ügyfelei rendelkeztek a rájuk eső nyereségrész 10%-áról, és ezzel támogatták a KAP programban résztvevő szervezetek közül a számukra legszimpatikusabbat. A bank ügyfelei a wekerlei Kispiacon megvalósult zöld, közösségépítő programjainkat mintegy 250 ezer forinttal támogatták.

Pályázatunkban vállaltuk, hogy a 2019 tavaszán megnyitni tervezett wekerlei Kispiacon, és annak közösségi helyiségében egészséges, környezetbarát élelmiszertermeléssel kapcsolatos programokat szervezünk, csökkentjük a lakóközösség ökológiai lábnyomát, növeljük (pro)aktivitását.

Mivel a piac építése késést szenvedett, és engedélyek hiányában még jelenleg sem üzemel, a tevékenységeink a közösségi helyiség önkéntesmunkával való kialakítását, a piaci vásárlók, kistermelők és az önkormányzat közötti kommunikáció javítását, és a piac átépítés alatti folyamatos működését célozták.

Önkénteseink a közösségi helyiség számára a helyiek által ingyenesen felajánlott bútorokat újítottak fel, a helyiséget kifestették, berendezték. A helyiségben öko-programokat tartottunk, párbeszédet kezdeményeztünk a lakókkal a hulladékcsökkentésről, felmértük a Kispiac hulladékcsökkentésének lehetőségeit, használt textilből szatyrokat készítettünk. A korábbi Magnet programban létrehozott repohárral példát mutatunk a rendezvényeinken.

Az átépítés miatt a piac hónapokig szünetelt volna, de az árusok és az önkormányzat között közvetítve, a piachasználók közös érdekérvényesítő munkájával elértük, hogy valamilyen formában (akár dobozrendszerként, akár Kistermelői Ünnepként) folyamatosan működjön. Ez megerősítette a kapcsolati hálón alapuló közösségi kurázsit.

Az iskolai komposztálás lehetőségei

2018. május

Egy projektnek úgy tudjuk megsokszorozni a hatását, ha minél több helyi partnerrel, szervezettel működünk együtt. A komposztprojektünk során ezért a társasházaknak tartott komposztképzés mellett a helyi iskolákkal is felvettük a kapcsolatot.

Komposztszakértőnk először e-mailben, majd telefonon mutatta be az iskolaigazgatóknak a projektünket, kifaggatta őket jelenlegi komposztálási „szokásaikról”, nehézségeikről, terveikről. Kiderült, hogy majdnem minden iskola komposztál már, és legtöbben az udvaron lévő tankertben használják fel az érett komposztot. Néhány iskola esetén elég volt a telefonos kapcsolatfelvétel, mert vagy időhiány miatt nem komposztálnak, és nem is tervezik, vagy már komposztálnak, de a lehetőségeiket, kapacitásukat már teljes mértékben kihasználják, és nem terveznek további bővítést pl. helyhiány miatt. Az iskolák többsége azonban örült a megkeresésnek, mert sikerült „külső szemként” teljesen új ötleteket, megoldásokat javasolnunk.

A Kós Károly Általános Iskolában remekül működik a tankert, két komposztálóval is rendelkeznek, de a komposztáló kiürítésében még nem volt tapasztalatuk. Ezért itt egy különleges bemutató órát tartott komposztmesterünk: a gyerekek besegíthettek a komposztáló kiürítésébe, a keletkezett komposztot pedig szétterítették a tankertben. Közben a diákok és az iskola gondnoka is sok elméleti és gyakorlati információt szerzett a komposztálás hátteréről, a hozzá kapcsolódó feladatokról. Javasoltuk, hogy a gyerekek időnként hozhassanak otthonról komposztálnivalókat a komposztkeretbe – így még izgalmasabbá és személyesebbé válik számukra az iskolai komposztálás. Felajánlottuk, hogy máskor is szívesen tartunk hasonló bemutató órákat a tanulóknak.

Az Erkel Ferenc Általános Iskola épp most készült pályázatot beadni az ökoiskola címre, amelynek feltétele a komposztálás, ezért kapóra jött nekik a tanácsadás, közös ötletelés. Komposztmesterünket meghívták a pályázatírási megbeszélésre, ahol elméleti, gyakorlati szempontok (pl. komposztáló optimális mérete, két külön komposztkeret a lombnak és a kerti komposztnak) is szóba kerültek, és szintén javasoltuk a gyerekek bevonását a komposztáló feltöltésébe és kiürítésébe valamilyen motiváló, érdekes esemény segítségével.

A Deák Ferenc Gimnázium a bőség zavarával küzd a komposztálás terén: a többiekhez képest hatalmas zöldterületük van, és már öt komposztkeretük működik, de nem rendelkeznek elegendő felszereléssel, és az egyetlen karbantartó munkabírását meghaladja a terület rendben tartása és a komposzt feldolgozása. Több helyre pályáztak már, de egyelőre sikertelenül. Itt is javasoltuk a diákok motiválását, bevonását, és (mivel ennek az iskolának komolyabb segítségre van szüksége) hogy vegyék fel a kapcsolatot az Átalakuló Wekerle önkénteseivel.

A projekt a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg

Tavaszi komposztprogram

2018.05.06

Több százan vettek részt eddig is rövid komposztképzésen és kaptak komposztálót a korábbi önkormányzati „Komposztbarát kerület” programokból. A Wekerle mint igazi komposzt-nagyhatalom? Talán igen, de szükség is van rá, hiszen az itteni talaj tápanyagszegény, és alacsony a vízmegtartó képessége – muszáj komposzttal, mulcsozással segíteni rajta. A komposztálásból azonban soha nem elég, ezért a Társaskör és az Átalakuló Wekerle megpályázta (és meg is nyerte!) a Fővárosi Környezetvédelmi Alap egyik pályázatát. A néhány hónapos projektben több oldalról közelítjük meg a komposztálást.

 

Készítünk egy videót a komposztálás fortélyairól, amelyben bemutatjuk a legjobb tippeket, trükköket. Megterveztünk és elkészíttettünk egy interaktív játékos táblát a gyerekeknek, hogy a wekerlei nagyrendezvényeken és az iskolai, óvodai szakkörökben is ismerkedhessenek a komposztkészítéssel. A Kispesti önkormányzati Föld Napján imádták a gyerekek, és kiderült, hogy meglepően sokat tudnak a komposztálásról és a szelektív hulladékgyűjtésről! Felkerestük a helyi iskolák vezetőit és komposztálásért felelős kollégáit, felmértük eszköz-ellátottságukat, a jelenleg alkalmazott komposztálási gyakorlatukat és a munkájukat nehezítő körülményeket. Komposztálásért felelős munkatársaik számára továbbképzést, tanácsadást, tapasztalatcsere-lehetőséget biztosítunk. A Kós Károly Általános Iskolában a gyerkőcök komposztmesterünk segítségével igazi komposztbontásban vettek részt: a tavaly összegyűlt komposztot vizsgálták meg, és használták fel.

 

Öt soklakásos társasházat pedig elláttunk a komposztáláshoz szükséges készlettel: komposztkeret, rosta, vasvilla és zsákok. Természetesen ők is kaptak helyszíni képzést, folyamatos szakmai tanácsadást, és megtanulták a közösségi ágaprító gép használatát is. A társasházak azért fontos szereplők, mert esetükben problémásabb lehet a közösen használt terület gondozása, növényi anyagainak hasznosítása, a kerti munkák és a komposztálás összehangolása, ám a közös munkában és tanulásban óriási lehetőségek rejlenek! Tapasztalataikról ki is faggatjuk őket, hogy a többi társasház számára is átadhassák a tudást.

 

További információ: atalakulo.wekerle@gmail.com, komposztbarat@gmail.com

Komposztálási tudnivalók: http://atalakulowekerle.blogspot.hu 

Indul az új komposztprogram - társasházaknak!

2018.03.15

TÁRSASHÁZAK FIGYELEM!!!


 

Indul az új wekerlei komposztprogram, kifejezetten többlakásos társasházi lakóközösségek számára, az Átalakuló Wekerle szervezésében.

 

Miért érdemes jelentkezni?

A wekerlei talaj igen tápanyagszegény, és alacsony a vízmegtartó képessége – azonban komposztálással minősége javítható, mulcsozással pedig növelhető a vízmegtartó képessége. A komposztált zöldhulladékból semleges szagú, tápanyagdús termőföld lesz, amit a kertben használhatunk, vagy a szobanövények alá tehetünk. Így a konyhai hulladék nagy része a komposztba kerülhet a kuka helyett, a kerti nyesedék, lenyírt fű szintén a komposztba mehet a kuka vagy a zöldhulladékos zsák helyett.


 

A program ingyenesen biztosítja a következőket 5 társasház számára:

- komplett komposztáló készletet (a társasház igényeit kiszolgáló méretű komposztáló keretet, a kész komposzt kitermeléséhez használandó rostát, vasvillát, zsákokat és információs anyagokat) mintegy 60 ezer Ft értékben

- személyes képzést a társasházban, tanácsadást és folyamatos szakmai támogatást

- ágaprító gép ingyenes bérlését évi 2 alkalommal Az aprító kisméretű gallyak, ágak aprítására alkalmas, melyet mulcsozásra vagy a komposzt lazítására használunk

 

Jelentkezés e-mailben az elérhetőség megadásával: komposztbarat@gmail.com

 

Jelentkezés folyamatosan, legkésőbb 2018. március 15-ig - amíg a készlet tart! :)

 

Az első 5 jelentkező kerül be a programba!!!!

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja.

A Wekerlei Garázsvásár Fesztivál 2018 tavaszi fordulója!

2018. április 14.

Wekerlei civilek, a Tessék csak! és a WEKI - Wekerlei Közösségi Iroda szervezésében ismét megrendezésre kerül a nagy sikerű Tavaszi Garázsvásár Fesztivál!

 

Időpontja: 2018. április 14. szombat.

További információk a szervezőknél:

https://www.facebook.com/tessekcsakkartya/

https://www.facebook.com/WEKIroda/

Tavaszi magbörze Wekerlén

2018. március 3. 14.00-18.00

Helyszín: Wekerlei Kultúrház (XIX. ker. Petur u. 7.)

Felkészülés a kertészkedésre, vetőmag- és tapasztalat-cserebere! Hozza el magjait, palántáit csereberélni! Ha több vetőmagja van, mint amit idén el tud használni; ha nincs vetőmagja, de kertészkedne; ha van egy-két elfeledett régi zöldségfajtája; ha csak érdekli a sokféleség, az ökologikus gazdálkodás.

A börzén csak a saját vetőmagokkal lehet részt venni, bolti, csávázott magok nem cserélhetők. Saját vetőmaghiányában, adomány ellenében lehet részt venni a csereberében! A résztvétel ingyenes.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1554445824624761/

Lássuk át a rendszert!

2016.09.02

Bátor alkotói próbának bizonyult a wekerlei helyi gazdaság feltérképezése.

A ‘Filc és fröccs’ est célja az volt, hogy Wekerle labirintushoz hasonló utca szerkezetének egy leegyszerűsített - mégis élethű - változatát varázsoljuk a vászonra, hogy ezzel teremtsünk hátteret a helyi gazdaság elemeinek. Ezek lehetnek konkrét üzlethelyiségek vagy szolgáltatások, mint a suszter, a sarki boltok, vagy maga a piac.

Emellett a civil szervezetek is felkerültek a térképre, mint például a Wekerle társaskör egyesület. Hiszen ha elfogadjuk, hogy a gazdaság többről szól a pénz mozgásánál, akkor a WTE az ajándék-gazdaság egy jelentős szereplője: önkenteseik jelentős idő- és energia befektetéssel teremtenek értéket az itt lakóknak.

A helyi gazdaság helyszíneként a Wekerlei kulturház és könyvtár is felkerült, mely nem csak helyet ad tanfolyamoknak, de lehetőség adódik itt a kapcsolatteremtésre, és a lakossági összefogásokra. Ezáltal a Wekerlei helyi gazdasgá fejlesztésnek is nagyon fontos erőforrást biztosít: a teret.                                                

Aki ismer más aktív lakóközösségeket, lehet hogy már találkozott csodálkozó szemekkel, amikor arról mesélt, hogy a Kós Károly téren nagy közösségi programokat tartunk, kisebb összejöveteleket szervezünk egy önkormányzati épületben, vagy egy saját helyiséggel rendelkező civil szervezetnél. Nem mindenhol lehet olyan egyszerűen hozzáférni egy üres teremhez térítésmentesen.  Máshol ez nagy korlátot jelent a civilek munkájának.

A Wekerle térképére erőforrásként felkerült még a Zoltán utca, a piac, a kisebb terek, és az iskolák is, amik mind időről időre teret adnak a közösség építő tevékenységeknek.

De mi lesz a kevésbé nyilvánvaló erőforrásokkal, amik szintént szerepet játszhatnak a helyi gazdaságban? Hogyan kerülnek fel a térképre a közösségből teremtett javak?

Mekkora értéket teremtünk ökéntes munkával? Aki pályazatot ír, tudja, hogy egy önkéntes óra körülbelül 600HUF/órának felel meg (az állam ilyen becsléseket vár tőlünk, ha állami forrásokkal szeretnénk a civil munkát támogani). Lehet mindezt anyagiakban mérni? Az önkéntesség által teremtett értékeket a Téltemetés alatt, vagy a Zöldség kommandó munkáját a piaci adománygyűjtés során, esetleg azt, amikor egy fiatal leszigeteli egy rászoruló család ajtaját? Vannak dolgok, amiket nem lehet a pénz nyelvére lefordítani, mégis hatalmas értéket hordoznak.

De ne álljuk meg itt! Mit kezdjünk azokkal természetes jelenségekkel, amik a földrajzi, éghajlati adottságainkból származnak, és a mindennapaink egy láthatatlan részát jelentik?

Fentről nézve Wekerle egy erdőre hasonlít, mi, itt élők pedig a tisztásokon lakunk, a 100 éves fák között. A fák rendkívül hasznos munkát végeznek, amik általában csak akkor értékelünk, ha már nincsenek: árnyékot adnak, tisztítják a levegőt; szén-dioxidot lélegeznek be és oxigént lélegeznek ki. Tudtátok, hogy ha egy kórház ablaka fás területre néz, gyorsabban gyógyulnak a betegek? Vagy, hogy egy fás negyedben többet érnek a házak, mint egy csupasz városrészben? És persze szebbek is.

Lehet mindezt pénzben mérni? Vannak próbálkozások, de lehet, hogy elég elismerni az értéküket, és a családi örökséghez hasonlóan okosan kell gazdálkodni velük.

Hozzátartoznak vajon a helyi gazdasághoz? Sokba került elszállítani a leveleket, és gondozni a fákat. Sokszor ezért erőforrás helyett, csak a költséget látjuk bennük. Lehet azonban, hogy érdelmes lenne ezen változtatni.

A ‘Filc és fröccs’ estén ezeket a kérdéseket érintettük, de nem tudtunk mindegyikükre választ találni. Biztos, hogy a térképre több kisbolt  és más szolgáltatások is fel fognak még kerülni, ellenben az is látható, hiányzik a sok civil munkából teremtett érték.  Emellett nem vagyunk elszigeteltek, valahonnan jönnek az energiaforrások, és az élelem is, így a gazdaságunk más rendszerekkel összefüggésében létezik.

Egy helyi gazdaságot csak akkor lehet igazán átlátni, ha meg tudjuk nevezni az erőforrásokat, és sokféleségüket rendszerben szemlélni. Ekkor látjuk mivel rendelkezünk, és miből lehet még többet kihozni.

Most tettünk egy próbát, és kíváncsian várjuk a folytatást, és következő műhelyen a Ti ötleteiteket és segítségeteket is!


Köszönjuk Dani, Robi, Kati, Zsuzsa, Ildi és Bence, hogy segítettetek!

2016. október 20-án

Fontos számunkra a Gutenberg téri kispiac? Fontos számunkra a Gutenberg téri kispiac!

Milyen kispiacot szeretnénk látni a Wekerlén? Akadálymentes? Gyerekbarát? Termelőbarát? 

Olyat, ahol leülhetünk a vásárlás után barátkozni? 

Olyat, ahol lehet több szolgáltatást elérni? 

Olyat, ahol könnyen meg lehet rendezni a bolhapiactól kezdve, más vásár alapú közösségi programokat is? 

A helyi lakók, civilek már sokat tettek a piac fejlődéséért - a Tessék Csak kártyával, az Élötisza piac szervezésével, az Átalakuló Wekerle és a bolha piac programaikkal, és a Kispiac barátok internetes népszerűsítésével is: most van lehetőségünk nagyobbat lépni!

Várunk a Kispiac ötletbörzén, október 20-án, a Gutenberg téri piacon, 16:00 – 19:00 között. 

2015-2016

Ezzel a címmel készített szakdolgozatot a Corvinus egyetem egyik hallgatója. Tudományos módon elemezte az Átalakuló Wekerle elméleti hátterét, a szervezői kör működését, hatását, a résztvevő önkéntesek motivációi, jövőképei stb. és megfoglamazott hasznos tanácsokat a számunkra.

Bringatúrák

Többször évente

A bringázás szerelmesei évente többször vehetnek részt egy jól szervezett bringatúrában. Aki feliratkozott jó időre kapja  a szükséges információt. 

Harminc diák kutatott nálunk

2016. 05.

A Corvinus Egyetem Társadalmi Vállalkozás mesterkurzusán résztvevő diákok május 24-én mutatták be kutatómunkájuk eredményeit a Wekerlei Társaskör Egyesületben. Harminc diák három hónapon keresztül kérdőívezett és interjúkat készített Wekerlén. Vizsgálatuk fókuszában három téma állt: a Volt Ady Mozi lehetséges jövőbeni funkciói és működési modellje, a Zoltán utcai sportpálya közösségi használatra szánt tere mellett lakók viszonya a térrel és a Gutenberg utcai kispiac termelői és fogyasztói igényei. A helyi gazdaság innovatív fejlesztési lehetőségeit kutatták. A prezentációkat a wekerlei civilek, intézményvezetők és önkormányzati képviselők barátságos, támogató és ünnepélyes hangulatban hallgathatták végig.

A bemutatók anyaga az Írások oldalon találhatók

Álom Budapest

2016. május

Az Álom Budapest csapata a Wekerletelpén is járt, hogy megtudják, mi hogyan képzeljük el Budapestet 20 év múlva. És neked! Milyen az Álom Budapest?

Minden csütörtök 16-19-ig

Helyi lakosokként, aktivistákként, a Wekerlei Kispiac barátaiként  hétről hétre azon dolgozunk, hogy minél több vevő, és árus legyen jelen, legyen elégedett a piacon, a piaccal. Csütörtök délutánonként itt vásárolva Wekerle jövőjébe fektetünk be mindannyian

Wekerlei Garázsvásár Fesztivál

2016. 04. 09 - Évente kétszer tavasszal és ősszel

A Wekerlei Garázsvásár Fesztivál kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a wekerlei, kispesti háztartásokban feleslegessé vált dolgok gazdát cseréljenek. A helyiek megszabadulhatnak a számukra feleslegessé vált holmiktól - legyen az ruha, lakáskiegészítő, régi kilincs, megunt ékszer, játék, könyv, bútor, esetleg később a lomban kikötő egyéb holmi, stb. -, amik másnál még kincsekké válhatnak, amik másnak még örömet szerezhetnek. Egy lehetőség az újrahasznosítás jegyében

Évente kétszer tavasszal és ősszel számos helyszínen 60-80 család kínálja feleslegessé vált, vagy megunt holmiját. garazsvasar@gmail.com

Kör-kötő-kör

Minden csütörtökön, 19-21 óráig a Társaskörben

Minden csütörtökön, 19-21 óráig a Társaskörben. Kötő klub mindenkinek. Kezdőknek, haladóknak, fiúknak, lányoknak, zöldeknek, kreatívoknak. Kössünk, horgoljunk, nemezeljünk együtt, beszélgessünk egy kis süti és kávé mellett. Tanuljunk együtt új technikákat!

Bolhapiac

2016-ban március 20-án, május 08-án, szeptember 11-én és október 16-án

Egy hely, ahol a helyiek megszabadulhatnak a számukra feleslegessé vált holmiktól – legyen az ruha, lakáskiegészítő, régi kilincs, megunt ékszer, játék, könyv, stb. – amik másnál még kincsekké válhatnak, amik másnak még örömet szerezhetnek. Egy lehetőség, az újrahasznosítás jegyében. Egy fórum, ahol a régi ismerősökkel összefuthatunk, illetve új ismeretségeket is köthetünk. A bolhapiac összehozza az embereket… Aki nem hiszi, járjon utána! 

Mi ott vagyunk, egy évben négyszer a Gutenberg téri kispiacon, ha esik, ha fúj!

wekerleibolhapiac@gmail.com 

Ruhacserebere

Háromszor évente

Mindenkinek lapulnak otthon, már megunt, nem hordott, kinőtt, „kifogyott” ruhadarabjai, 

melyeket szívesen lecserélne. Minden évben három alkalommal ruhacserebere van a WKK-

ban. Itt felnőtt, női, csak szép állapotú ruhák cserélnek gazdát. Maximum 10 darab ruhát és öt 

darab kiegészítőt hozhatunk, és válogathatunk helyette a többiek által leadott ruhákból. Lehet 

jönni nézelődni is, - ha megtetszik valami, félreteszik, míg hazaszaladunk csereruháért - vagy 

akár egy tálca házi süteményért cserébe is válogathatunk, stílustanácsadó segítségével. Sőt, ha 

részt veszünk a rendezvény játékában, és szerencsénk van, nyerhetünk egy otthoni 

gardróbátnézéssel egybekötött stílustanácsadást is!

WEKKER kertbarát kör

Minden hónap utolsó péntekén 18.00-20.00 a WKK-ban

Ökológiai szemléletű kertészkedő közösség találkozóhelye. Lehet hasznos vagy díszíthet, lehet zsebkendőnyi vagy óriási, a lényeg, hogy szeressük és foglalkozzunk vele: a kertünkkel, a körülöttünk lévő növényekkel és tágabb értelemben a Földünkkel. Wekerle tenyérnyi kertjeiből nőtt ki ez a kezdeményezés. Két ökokertész tanfolyam, előadások meghívott előadókkal és egy féléves permakultúra tanfolyam után most havonta. A kertben adandó havi teendőkről, vegyszermentes kertészkedésről beszélgetünk. Kert megléte nem feltétel!

atalakulo.wekerle@gmail.com +36 30 490 6709

Közös gomba-komposztszállítás

2012 - 2015

Szeretnéd csökkenteni a locsolást, ezzel vizet, pénzt sporolni? Szeretnéd megakadályozni, hogy a kerti föld kővé váljon a nyári kánikulák alatt? Akkor mulcsozni kell! A mulcsozás „talaj takarást" jelent, ami a föld és a növény védelmet szolgálja, és így jobb hozamot biztosít a konyhakertben 

Erre a célre a WEK-KER (Wekerlei kertbarát kör) újra szervezi a kitermelt gombatrágya szállítást, mivel a gombatrágya kiváló talaj-takaró!

Zöld Szombat

tavasszal és ősszel

"Klimabarát családi rendezvény" szerveztünk több évig tavasszal és ősszel a Wekerlei Kultúrházban (WKK)

A Zöld szombatok célja az önfentartó életmód népszerűsítése volt úgy, hogy az egész család egyszerre szórakozhatott. Jelemzői programrészek voltak: Közösségi játszóház (játékok, kézműveskedés, mesék), Biobüfé. Házi készítésű tárgyak vására. Kerekasztal beszélgetések, ötletelések, kiselőadások a energiahatékonyságról, kertészkedésről, közterek jövőjéről

 

Föld Napja ünnep

Április 22. körül

Több éven keresztül, április 22. körül, szerveztük Föld Napja ünnepet - amely alkalommal többször egy-egy hanyatló teret vettünk birtokba, berendeztük, szépítettük.

2015-ben volt: piknik a Kós Károly éteren. Tájfajta paradicsom palánta örökbefogadás a helyszínen, Batyus piknik Társasjátékok, Focizás a Kispesti Közösségekért Civil Társulás kis focistáival, Rejtélyes kincsvadászat gyerekeknek

2013-ban volt: Közösségi kertészkedés a Bárczy István téren. Faültetés, vásár, szórakozás, palánták, bringapálya építés... Megszépítettük a teret levendulával, bogyós bokrokkal, vadvirágokkal!

2012-ben volt: Átalakuló Wekerle Vásár a Gutenbergtéri kispiacon. Élő Tisza kistermelők, Nyitott Kert biotermelők, Szatyor vásárlóközösség, Helyi élelmiszer, Palánta cserebere, Őshonos paradicsompalánta örökbefogadás, Komposztkeret-készítés , Komposzt Klinika, Kör-Kötő-Kör, Gyerekprogramok, Zene, piaci mulatságok, kenyérlepény-sütés, teakóstolók, gasztro események...

2010-ben volt átadó ünnepség az Eperfa téren, miután Kispest önkormányzata a wekerleiek kezdeményezésére és közreműködésével felújított a teret. Indult kerékpáros túra építészekkel, volt aszfaltrajz-verseny, papírszínház, komposztálási bemutató, növények, gyümölcsfák vására, működött teázó. Beszélgetést tartottak Rosta Gáborral, a Városi tanya című könyv írójával és a WTE galériájában megnyílt Öhlmann István fémműves kiállítása. Este palántacsere és klímabarát borok kóstolója várta a közönséget.Az „Eperfa” tér már a negyedik az elmúlt néhány év önkormányzati forrásból felújított wekerletelepi közterületei között. A Győri Ottmár tér 2008-ban a Föld napjára készült el, a Bárczy István teret pedig 2009 májusban adták át.

Please reload