Az Energiahatékony Wekerle projekt részeként ingyenes ablakszigetelési oktatásokat tartunk. Aki ezt elvégezte, kölcsönözheti a közösség saját nutmaró gépét, és a szükséges szigetelőprofilból csak annyit fizet amennyit elhasznált. A program indulása óta száz körüli azon családok száma, akik a közösségi marógépet használva szigetelték a nyílászáróikat.

 

A rászoruló családok számára indított  szociális szigetelési programot az Átalakuló Wekerle önkéntesei működtették. A családok névsorát a szociális ellátóktól kaptuk, az ablakszigetelést önkéntesek végezték. 2014-ben, nem kevés lobbizás után a Kispesti Önkormányzat Zöldprogram Irodája fogadta be a programot és terjesztette ki egész Kispestre. Első lépéseként az Átalakuló Wekerle szigetelési oktatást tartott a Közpark Kft. és a Roma Önkormányzat dolgozóinak. Majd a Közpark a Családsegítő Szolgálat által javasolt otthonokban 2014 novemberében meg is kezdte a munkákat. Eddig kb. 50 lakásban szigeteltek nyílászárókat. 


2014-ben, a Kisközösségek Átalakulásban projekt részeként az Átalakuló Wekerle szigetelési projektje eljutott Pécsre is, az ország egyik legnagyobb roma szegregátumaként emlegetett György-telepre. Itt a telepen működő Hősök tere munkacsoportnak mutattuk be a szigetelés csínyját-bínyját, majd látva a lelkesedésüket és a telepi nyílászárók rossz állapotát ott is hagytuk az egyik wekerlei marógépet és némi szigetelőanyagot. Tucatnyi lakást szigeteltek a lakókkal közösen a telepen illetve Pécsbányán egy másik volt bányászkolónián.Úgy hírlik, azóta a tudást már tovább is adták, és újabb közösségek vágtak bele a saját kezű szigetelésbe Bagon illetve Tompán.

 

kozossegek.atalakulo.hu/wekerlei-szigetelesi-brigad

habitat.blog.hu/2014/02/20/szocialis_ablakszigeteles_wekerlen

wekerle.szigeteles@gmail.com

 

 

.

 

 

FOTÓK VAGY LOGÓ ABLAKSZIGETLÉSRŐL

Ablakszigetelés

Építési szabályzat

A wekerlei épületek immár 100 évesek, és nem a jelenlegi hőtechnikai előírások szerint épültek. A növekvő energiaárak és a klímaváltozás miatt egyre fontosabb, hogy mennyit „fogyaszt” a lakás. De mivel lehet a legtöbb energiát megspórolni? Milyen technológiák alkalmazhatók a 100 éves házakban? Milyen változtatásokat engedélyez az építési hatóság?

A feladat megoldására 2011ben a Wekerlei Társaskör Egyesület két szakmai klubja, a Zöld Hajtás klub és az Építészklub összefogott és előkészítettük a helyi építési szabályzat módosítását. Neves épületenergetikai és műemlékvédelmi szakembereket vont be a munkába egy energetikai- és egy műemléki kerekasztal-beszélgetés formájában.

Ezenkívül az EWP csapata lakossági kérdőívek révén és rendezvények keretein belül több, mint 200 helyi családnak a lakásukat illető elvárásait, problémáit, szándékait, pénzügyi lehetőségeit és az értékmegőrző szabályozással kapcsolatos véleményét ismerte meg a javaslattételt megelőzően.

 

A több hónapos projekthoz külön blog készült, az EnergiahatekonyWekerle.blog.hu