Helyi gazdaságfejlesztési stratégia

A ’Wekerlei helyi gazdaságfejlesztési stratégia műhely’ sorozat az uniós támogatású FoTRISS projekt keretében valósul meg. Célja, hogy  négy hónap alatt kidolgozza a Wekerletelep helyi gazdaságfejlesztési stratégiáját a civil, az üzleti, az önkormányzati és az egyetemi-tudományos szféra együttműködésével. Közben innovatív megoldásokat tár fel, és reményeink szerint konkrét helyi projekteket is elindít majd.

 

Miért hasznos a különböző résztvevők számára:

A kutatók számára új módszereket kínál, és igyekszik csökkenteni a kutatási projektek elszigeteltségét. A helyi kezdeményezések és az önkormányzat értékes szakértelemhez jutnak. A helyi vállalkozók a kapcsolatépítésen kívül a helyi piaci igényekre zöldebb és közösségibb megoldásokat találhatnak, amelyek segítségével a profitot és a közjót egyformán szem előtt tudják tartani.

Időtartama:
Az eseménysorozat három workshopból áll, melyek január 14-én, február 18-án és március 18-án kerülnek megrendezésre a Wekerlei Könyvtár és Kultúrházban. Az első workshop feltérképezte a Wekerle jelenlegi erősségeit és gyengeségeit, a második a jövőképet fogalmazza meg, az utolsó találkozón pedig elkészül a projektkoncepció, a tanulságok megfogalmazásával. 2017 májusában pedig megosztjuk a tapasztalatokat más magyarországi átalakuló közösségekkel.

Résztvevők (a kör folyamatosan bővül):

Az „anyaprojekt”:

A FoTRISS öt európai országban párhuzamosan folyó kísérlet, amely „társkutatóként” vonja be a helyi közösséget a kutatásba. Alapja: az európai adófizetők jogosan várják el, hogy a kutatók az állampolgárok valós igényeire, kérdéseire adjanak – átlátható módon – felelősségteljes válaszokat, valamint a tudásban rejlő lehetőségek teljes mértékben megvalósuljanak, és jussanak el azokhoz, akiknek szüksége van rá.  A FoTRISS célja a megoldásorientált Felelősségteljes Kutatás és Innováció kialakítása. Megoldásorientált: azaz mozgósítja, bevonja az érintetteket (a kutatási kérdés megfogalmazásától a probléma elemzésén át, a lehetséges megoldások előre vetítéséig), hogy a kutatás eredményeit a helyi igényekre, értékekre, lehetőségekre szabja. A különböző világképek és nézőpontok beépítése lehetővé teszi, hogy egy adott problémára a lehető legtöbb választ kapjuk. Felelősségteljes: a résztvevők figyelnek az innovációs folyamatnak és létrehozott piacképes termékeinek az (erkölcsi) elfogadhatóságára, fenntarthatóságára és társadalmi hasznosságára.


Friss információk a projekt facebook-oldalán.  Ha csatlakozni szeretnél, az atalakulowekerle@gmail.hu e-mail címen jelentkezhetsz. További elméleti és gyakorlati háttéranyagok itt.