Magunkról

Az Átalakuló Wekerle egy helyi összefogás magánemberek, civil szervezetek és intézmények között. Ezen az oldalon találhatóak a fő "közösségeink". A Partnereink oldalon még több szervezet található, amivel kapcsolatban állunk. Mind azon dolgoznunk hogy erősítsük a helyi közösséget, gazdagítsuk életünket olyan módon, hogy a szomszédságunk egy ökológikailag fenntartható hellyé váljon.

Szervezünk rendezvényeket, projekteket, klubokat - a szomszédainknak, gyerekeinknek, magunknak, és lehet hogy neked is.

 

Az Átalakuló Wekerle 2011 óta a nemzetközi Átalakuló (Városok) Hálózat tagja. Magyarország első hivatalos Átalakuló közössége. Megmutatja az alulról építkező állampolgári kezdeményezések pozitív közösségépítő erejét, amely az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban is elengedhetetlen.

 

Átalakuló Wekerle szervezöi kör

A szervezői körben találkoznak a wekerlei közösségek szervezői. Az Átalakuló Wekerle Szervezői Kör egy a helyi önkormányzatnál regisztrált, de hivatalosan nem bejegyzett civil csoport, melynek fő célja az Átalakuló Wekerle gondolat ápolása, az átalakulás segítése.

A Szervezői kör kinőtte magát a WTE "Zöldhajtás" klubjából.

 

A kezdetben néhány „zöld aktivista” kezdeményezéseire a civil élet meghatározó helyi szervezete, a Wekerlei Társaskör is fölfigyelt és a Társaskör részeként megalakult a Zöld Hajtás Klub. Az összefogás nagyot lendített a zöld kezdeményezéseken, hiszen a civil szervezeti keret pályázati lehetőségeket nyitott meg, valamint közvetítői, mediátori szerepet is betöltött a helyi önkormányzat és a lakosság között, elfogadott szereplőjévé vált a helyi politikának. A Klímabarát Települések Szövetségének is tagjává váltak, s az új szlogen: „Klímabarát Wekerle, Emberbarát Wekerle” lett. A 'Hajtás' tovább nőtt, és mint az Átalakuló Wekerle lakóközösségre alapuló helyi fejlesztési program, számos szerteágazó szociális-zöld kezdeményezésnek adott kezdeti lökést.

Wekerlei Társaskör Egyesület

Az Egyesület célja a Főváros XIX. kerület, Kispest wekerlei városrész helytörténeti, településszerkezeti és építészeti, továbbá természeti értékeinek megóvása és gyarapításának elősegítése, közösségének fejlesztése, lakói jobb helyi közérzetének, a közügyek iránti nagyobb érdeklődésének, helyi lokálpatriotizmusának erősítése, közreműködés a városrész rendjének, tisztaságának javításában.

Célja továbbá a Wekerle-telep szépítésében, építésében, környezetrendezési és közlekedési rehabilitációjában való közreműködés, a lakosság bevonása a városrésszel kapcsolatos fejlesztési elképzelések és tervek megvitatásába és megvalósításába, ennek érdekében egyéni és társadalmi erők összefogásával közösségi létesítmények létrehozása és működtetése. Ezen kívül a társadalmi akciók kezdeményezése, szervezése, a baráti, a jószomszédi kapcsolatok és a társasági élet erősítése, a hagyományok irodalmi, művészeti és sport emlékek felkutatása, gondozása, ilyen jellegű és egyéb közösségi programok rendezése.

Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

A 35 éves Wekerlei Kultúrház fő célközönsége a kisgyermekes családok alkotják, emellett számos felnőtt tanfolyam és klub is működik.

Hétvégén elsősorban bábszínházakat, táncházakat, kézműves programokat, zöld programokat és speciális tematikus rendezvényeket kínálnak. Hétköznap kisbabás fejlesztő foglakozásokkal, óvodás és iskolás szakkörökkel, felnőtt tanfolyamokkal, klubokkal telik meg a ház, ahol saját fazekas műhely is működik.

A WKK nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos szemléletmódra. 2011-ben elindították a "Fogadj örökbe egy fát Kispesten!" című programot, 2016-ban pedig a "Kerület legszebb fája" című programot. Évente kerületi környezetvédelmi versenyt rendeznek, és rendszeresek a "Csináld magad!" alapon működő foglalkozások (sajtkészítő, szappankészítő tanfolyamok). A kultúrház működésében is igyekszik környezettudatos lenni.

Please reload